Anunţul tău este o poveste. Spune-ne şi tu povestea ta. Detalii

Căutare avansată

Acrilamida la control – De ce sa alegem mereu cafeaua de specialitate

Acrilamida la control – De ce sa alegem mereu cafeaua de specialitate Normele Europene alocate in ultimii ani, au ca tendinta incercarea de a proteja consumatorul European de produsele de pe piata care pot sa ii dauneze sanatatii. Astfel, incepand cu data de 11 aprilie 2018, in tarile membre ale Uniunii Europene a intrat in vigoare noua lege a acrilamidei, care are ca scop monitorizarea produselor de pe piata care contin concentratii periculoase din aceasta substanta.

Ce este acrilamida?


Substanta numita acrilamida este un contaminant, asa cum o defineste Regulamentul (CEE) nr. 315/93 al Consiliului (2), ea apare in produse coapte sau prajite, in special in cartofi, cereale si cafea prajita si este nociva pentru organismul uman, atunci cand este prezenta in concentratii mari. Diverse studii au demonstrat ca acrilamida este o substanta cancerigena atunci cand este ingerata pe perioade lungi de timp, iar studiile pe soarecii de laborator au aratat ca aceasta substanta poate fi factor declansator al cancerului.

Pe data de 28 iulia a anului trecut, 28 de membrii reprezentatnti ai statelor membre din Uniunea Europeana au votat in favoarea propunerii inaintate catre Comisia Europeana, propunere care cerea masuri de reducere a prezentei acestei substante in alimentele si bauturile produse si comercializate in UE. Legea a fost adoptata si a intrat in viogoare incepand cu data de 11 aprilie 2018. De la aceasta data, toti producatorii de cafea, mancare, chiar si lanturile de fast food, vor trebui sa prezinte documentatia necesara care sa ateste ca produsele lor sunt in normele impuse de lege in ceea ce priveste concentratia de acrilamida.

Acrilamida in cafea si de ce sa alegem cafeaua de specialitate
Normele Europene au stabilit care ste limita maxima admisa de concentratie a acrilamidei in boabele de cafea proaspat prajita, urmand sa se hotarasca care vor fi masurile adoptate pentru a implementa si monitoriza companiile producatoare de cafea prajita.

Ce este sigur este ca aceasta substanta este prezenta in cafeaua prajita in concentratii periculoase numai atunci cand boabele de cafea sunt prajite peste o anumita temperatura. Aceasta temperatura de prajire este specifica unor branduri mari de cafele italienesti, si unor lanturi international de cafenele foarte populare. In Stetele Unite ale Americii, la inceputul anului, o organizatie nonguvernamentala a castigat procesul in fata a multor laanturi de cafenele de renume, deoarece acestea nu au reusit sa demonstreze ca nivelul de acrilamida din cafelele servite in locatii nu este peste limita admisa de lege. In urma procesului, toate lanturile de cafenele din statul California au onligatia sa informeze clientii ca bauturile pe care le consuma au o concentratie peste limita admisa din substanta numita acrilamida, care dauneaza sanatatii si este cancerigena.

Cu toate acestea, iubitorii de cafea buna pot sta linistiti, nu trebuie sa renunte la mult indragita bautura. Dupa cum a mai spus, concentratia de acrilamida creste odata cu nivelul de prajire a cafelei. Pentru a fi sigur ca ai o cafea buna, in standardele normale de acrilamida, alege cafeaua de specialitate proaspat prajita. Aceast nou mod de a intelege cafeaua se concentreaza pe calitatea cafelei, studiind-o stiintific pentru a se asigura ca boabele sunt prajite pana la temperatura ideala pentru a extrage numai ce este mai bun din cafea.

Cafeaua de specialitate are de aface cu al trei-lea val al cafelei, care devine din ce in ce mai popular si raspandit in Romania, si mai ales in Bucuresti. Cafenele si prajitorii de cafea din tara sunt acreditate de standardele europene in ceea ce priveste concentratia de acrilamida din cafea. Una dintre acste prajitorii este Contego The Coffee Factory din Bucuresti. Poti alege din varietatea mare de origini de cafea proapat prajita, fara sa iti faci griji pentru sanatatea ta – cafeaua lor este 100% naturala, fara alte substante adaugate, este mereu proaspat prajita de un specialist si in primul rand, este prajita astfel incat sa fie extrasele numai substantele benefice din boabele de cafea.

Data adăugării: 2018-04-11 23:35:12

Adăugat de: Bun Stefan 0731065207